Rubb & Stubb

Idén till Rubb & Stubb fick jag tillsammans med några scoutkamrater i början på 1960-talet, när jag börjat i Kvidinge seniorscouter.
1962 kom första numret ut.
Upplagan var 250 ex och distribuerades, förutom till alla  kvidingescouter, även till andra scoutkårer i Öresunds- och Kulladistrikten.
Rubb & Stubb utkom med 4 nummer årligen t.o.m. 1968.

Typisk förstasida

Varför en egen tidning?
Vid denna tid hade flera scoutkårer egna tidningar. Kvidingescouterna ville inte vara sämre. Men huvudanledningen till att Rubb & Stubb kom till var nog som en reaktion mot den tidens scoutpublikationer som ofta var mera torrt informativa än lättlästa och roliga. Bortsett från någon obligatorisk rolig vits (som vi alla hört förr).

Rubb & Stubb-redaktionen valde en annan väg. I bästa kvällstidningsstil presenterades stora och små nyheter, från när och fjärran. Eller vad sägs om rubriker som:
”Flickor hittade i pojkscouttält på pingstläger!”
”Rubb & Stubb togs vid inbrott”
”Scout uppfann televisionen”

Under rubriken ”Vi fann varandra genom scouting” gjorde tidningen ett reportage om den danska popgruppen Blue Boys – kända från TV.

Pekka Langer som varit medlem i KFUM bidrog i ett nummer med en egen dikt kallad ”Typisk svensk sommar”:
Det är kallt
Det är allt

Naturligtvis fanns det i Rubb & Stubb plats för reportage från scoutkårens egna verksamheter, främst läger och hajker.

Redaktionens målsättning var dock inte bara att roa, utan även att väcka debatt. Tidningen avslöjade t.ex. en cigarettreklam där ordet ”scout” utnyttjades på ett felaktigt sätt – en artikel som fick Scoutrådet att agera.

Frisk och orädd stil
Rubb & Stubbs styrka var att det ofta inte riktigt gick att klart skönja gränsen mellan skämt och allvar i de publicerade artiklarna. Några tyckte emellertid att detta var Rubb & Stubbs svaghet. Dock inte tidningen Arbetet, som i en recension beskrev Rubb & Stubb som variabel, stark, initiativrik, aktiv, arbetande, välvillig, informativ, trivsam, läsvärd, aktuell, pigg, trevlig, underbar, värdefull och med en frisk och orädd stil.
Jag skrev, Bengt illustrerade och Gunnar blev vår korrespondent i Stockholm.
 

Ur tidningen PAK-SCOUT


Rubb & Stubb är där
Genom åren skaffade tidningen värdefulla scoutkontakter i utlandet och de sista åren hade Rubb & Stubb fasta medarbetare i Frankrike, Österrike, Danmark, Skottland, Usa, Australien, Norge, Japan och Vietnam.

Delar av tidningen publicerades även i utländska scoutmedia, såsom Pakistanska Scoutförbundets tidning PAK-Scout.

Rubb & Stubb sände även specialprogram till scouter runt om i världen från radiostationer i Israel, Polen, Australien och Ungern.

Högertidning
Inför högertrafikomläggningen kom Rubb & Stubb ut med en s.k. Högertidning. Tidningen gjordes helt omvänd och häftades i höger sida.

 

Scoutdemonstration


Bort med havregröten!
1968 var det någon som i tidningen Scouting beklagade att det bara var studenter som demonstrerade. Det inspirerade redaktionen för Rubb & Stubb till följande artikel:

”I förra veckan genomförde Kvidingescouterna sin första demonstration längs Storgatan i Kvidinge. Med hjälmar på huvudena och påkar i händerna tågade scouterna gatan fram sida vid sida. De stoppade alla bilister på genomresa och flera parkerade bilar vältes omkull och fick tjänstgöra som barrikader om länsman skulle dyka upp. De äldre scouterna bar flera uppviglande plakat, t.ex. ett med texten ”REVIDERA KFUK/M:S ADRESSREGISTER!” En stor banderoll med texten ”VI KRÄVER PINGSTLÄGER OFTARE!” sågs också i vimlet. En antidemonstrerande icke-scout, som bar på ett snyggt textat plakat på vilket det stod ”FÖRBJUD DEMONSTRATIONER!”, blev utbuad och hånad av demonstranterna. En stackars juniorscout som missuppfattat demonstrationens syfte och som bar på en skylt med texten ”PRENUMERERA PÅ UNG VÄRLD!” råkade i häftiga diskussioner med de äldre scouterna.

Den storartade demonstrationen varade i två timmar och stärkte på ett fint sätt Kvidingescouternas ställning i samhället.

Den eniga demonstrationen var emellertid bara inledningen till en rad intressanta händelser.

På lördagen ockuperade flickscouterna kårlokalen i Kvidinge. De byggde upp en provisorisk talarstol och organiserade talkörer. ”Ledarna är rädda” och ”Ledarna vågar inte komma hit” var några av de slogans man kunde höra flickorna unisont ropa.

Så småningom dök några av ledarna upp och en mycket intressant debatt över ämnet ”Bör scouter även demonstrera politiskt?” startade. Diskussionen pågick hela natten och fram på morgonen kunde man enhälligt anta en resolution som fördömde de scouter som demonstrerade politiskt.
På söndagen stoppade vargungarna allt finalspel i kvidinge- mästerskapen i tennis. Man tyckte på VU-ledarhåll att tennis är fel sorts friluftsliv. Vargungarna försnillade samtliga nycklar till tennisbanan och började sittstrejka utanför idrottsplatsen. Kvidinge frivilliga brandkår fick rycka ut med stora vattenkanonen och hade fullt jobb med att bära bort scouterna på området. Vid 16-tiden hade brandkåren läget under kontroll, men på grund av regn kunde inte finalspelet ta sin början.

Dessa händelser har inspirerat kvidingescouterna att under kommande vecka avsluta dessa opolitiska aktioner med en hungerstrejk utanför kommunalkontoret. Scouterna kräver genom strejken att få bort havregröten från lägermatsedeln. För att inte scouterna skall bli alltför hungriga är strejken begränsad till kommunalkontorets öppethållningstider, kl. 10-17 vardagar.”

 

Tidningsurklipp

Tryckt och säker
Strax innan Rubb & Stubb gick i graven 1968 summerade tidningen Scouting åren med tidningen så här:
”En pigg och annorlunda scoutpublikation med en egen profil. En tidning som både oroar och roar. Kanske dock huvudsakligast det senare.”

Vi hade uppnått vår målsättning.