I deklarationstider

Självupplevd berättelse från när jag jobbade i Erlangen i Bayern.

Lokala skattemyndigheten låg mitt i centrum. Det fanns inga parkeringsplatser i närheten.
Det var ett sätt för skatteförvaltningen att visa sin makt, sa man.
I entrén fanns en reception som mest påminde om ett gammaldags postkontor. Jag förklarade mitt ärende för den allvarlige mannen i luckan.
Det hördes att han lämnat anvisningen många gånger förr:
- Varje kontor här har en bokstav på dörren. I kontor A finns de handläggare som har hand om alla skattskyldiga vars efternamn börjar på A o.s.v. Ni går alltså korridoren rakt fram tills Ni hittar Er bokstav.

Jag traskade iväg. A, B, C... L, M, N... här måste det vara. På dörren ovanför bokstaven O satt en liten lapp med texten "Handläggare O är tillfälligt ute. Vid brådskande ärenden v.g. kontakta handläggare Q istället."
Två dörrar längre ner i korridoren hittade jag Q. Utanför stod en man och väntade.
- Har Ni väntat länge?, frågade jag efter en stund.
- Ja, men jag vet inte om det är någon där inne. Jag vill inte störa.
Jag knackade på dörren och steg in. Med en gång förstod jag varför skatten i Bayern är så mycket lägre än i Sverige.
I ett litet kyffe, knappt med plats för två små gamla skrivbord, satt de båda tjänstemännen. På slitna stolar. Och med ännu äldre bokhyllor bakom sig.
I ett hörn stod en dammig skrivmaskin. Den gick inte ens på el.
Jag vände mig till mannen till höger. Han tog snabbt fram två formulär som jag skulle fylla i. Bra, sa jag och slog mig ner på den enda besöksstolen. Kan jag få låna en penna? Mannen tittade på mig som om jag sagt något ovanligt dumt.
- Ni får ta med Er pappren längre ner i korridoren. Där finns en särskild avdelning där Ni kan fylla i dom. Sen går det bra att återkomma.

Det fanns ett tiotal skrivpulpeter i det ganska stora rummet. Det var i övrigt tomt så när som på en äldre dam, som satt vid fönstret, med en massa formulär framför sig. Jag satte mig vid en pulpet och började leta efter en penna.
Men inte någon av pulpeterna var utrustad med något sådant. Jag frågade damen, men inte heller hon hade någon penna.
Mannen stod fortfarande kvar och väntade utanför Q. Jag knackade åter och gick in.
- Är det möjligt att få låna en penna?
Tjänstemannen tittade på mig med samma konstiga blick som förut och fortsatte sedan att fylla i några formulär, som låg framför honom. Långsamt började han därefter att undersöka vad han hade för pennor i pennskrinet. Till sist valde han ut en gammal reklampenna från ett bensinbolag.
- Jag vill att Ni ser till att jag får tillbaka den, sa han, när han räckte mig pennan.

Tillbaka vid pulpeten var jag plötsligt mycket intressant. Jag hade en penna. Damen vid fönstret satt och såg lystmätet på hur jag fyllde i sida efter sida. En nyanländ herre, tydligen också utan penna, började gå i stora cirklar runt mig medan han kollade hur mycket jag hade kvar att fylla i.
Knappt var jag färdig förrän damen kom fram för att låna pennan. Jag väntade medan hon leende fyllde i sina papper. Så steg jag in till Q med pappren i handen. Jag hann inte säga något förrän han sa:
- Har Ni inte observerat att O är tillbaka? Ni får lämna pappren där.
Mannen som stått och väntat utanför Q stod nu utanför O. Jag steg in.
Tjänstemannen tog halvt motvilligt emot mina blanketter. Jag tackade för mig, då jag plötsligt kom att tänka på pennan.
- Jo, sa jag och lade pennan på bordet, det är så att jag har lånat denna hos Q. Skulle Ni vilja vara så vänlig att lämna den dit vid tillfälle?
Det blev tyst en lång stund. Sen sa O:
- Normalt gör vi inte så här, men jag skall göra ett undantag för Er denna gång.
När jag lämnade rummet lät jag dörren vara öppen så att mannen utanför kunde se att han inte störde någon om han gick in.

Tillbaka till CD Rom i vrede?